3/21/2008


MENGHAYATI PERJUANGAN RASULULLAH S.A.W

Tiada ungkapan bagi menceritakan kehalusan akhlak Rasulullah s.a.w. Baginda adalah contoh dan tauladan yang paling agung di dalam sejarah kehidupan manusia. Bukan sahaja seluruh makhluk menyayanginya bahkan Allah s.w.t amat menyayanginya.
Di dalam sebuah hadith Qudsi ada dinyatakan yang mafhumnya : " Kalau tidak kerana engkau, wahai Muhammad, nescaya Aku tidak ciptakan alam semesta ini."
Di dalam Surah Saba' ayat 28 pula, Allah s.w.t berfirman : " Tidaklah kami utuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk membawa khabar gembira (rahmat) kepada umat manusia (seluruh alam) dan memberi peringatan-peringatan, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui."
Di dalam surah Al-Ahzab ayat 21, Allah berfirman : " Sesungguhnya pada diri Rasulullah s.a.w itu contoh teladan yang baik untuk kamu." Begitulah puji-pujian yang diberikan oleh Allah s.w.t kepada kekasihnya Rasulullah s.a.w. Kita sebagai umatnya harus berbangga dan sewajarnya memikul tugas untuk mengembangkan risalah yang ditinggalkan oleh baginda s.a.w. Dengan itu semoga Allah akan terus merahmati umatnya dengan mengurniakan kesejahteraan dan keamanan.
Sepanjang bulan Rabiul Awwal ini, umat Islam merayakan Majlis Sambutan Maulidur Rasul. Sememangnya dengan mengingati sejarah perjuangan baginda s.a.w akan menyegarkan rasa cinta dan kasih kita kepada beliau. Masih basah diingatan menerusi sejarah yang kita baca perihal halusnya akhlak baginda yang sentiasa mendahulukan kepentingan umatnya daripada dirinya sendiri. Sehingga di kala sakaratul maut pun baginda masih menyebut dan mengingati umatnya. Seorang rasul yang duduk dikalangan para sahabatnya sehingga sama-sama berlapar dikala ketiadaan makanan sedangkan di tangannya tesimpan khazanah perbendaharaan langit dan bumi sebagaimana dinukilkan oleh Imam Ja'far Al Barzanji di dalam Maulid Al Barzanji : " Rasul ikat perutnya dengan batu di ketika lapar, sedangkan ditangannya tersimpan kunci khazanah langit dan bumi."
Seorang Rasul yang sentiasa meminta dijauhkan dunia daripadanya dan meminta dimuliakan sebagai seorang yang miskin. Yang sentiasa bertaubat dan meminta ampun dari Allah sedangkan baginda adalah maksum iaitu terpelihara daripada dosa dan maksiat. Yang sentiasa gagah di medan juang menegakkan agama Allah sehingga luka dan patah gigi beliau di dalam peperangan . Begitulah tingginya keperibadian Rasulullah s.a.w yang patut kita contohi, agar dengan itu kita berharap akan beroleh barakah dan syafaat dan menjadi pendorong di dalam kita menegakkan agama Allah yang maha suci ini. Mengenai perayaan Maulidur Rasul mengikut riwayat Al Asyqawi bahawa ianya dilakukan selepas kurun yang ketiga Hijrah. Orang yang mula-mula melakukan sambutan Maulidur Rasul ialah Malik Muzaffar Abu Said yang memerintah pada tahun 586 Hijrah dan perayaan tersebut telah dihadiri oleh para ulama' besar dan para ahli sufi, pembesar-pembesar dan seluruh rakyat. Kebanyakan para ulama merestui Majlis Maulidur Rasul itu diadakan kerana ia banyak membawa kemenfaatan.
Mengikut Al Hafidz Ibnu Hajar, bahawa mengadakan Maulidur Rasul itu tidak menyalahi sunnah. Terdapat di dalam Kitab Sohih Al Bukhari dan Muslim. Diriwayatkan bahawa ketika Rasulullah s.a.w berhijrah ke Madinah, baginda mendapati orang-orang Yahudi sedang berpuasa A'syura (10 Muharram), Rasulullah s.a.w bertanya : "Mengapa kamu berpuasa ?" Orang Yahudi menjawab : "Pada Hari Asyura ini, Fir'aun karam dibinasakan oleh Allah dan Nabi Musa a.s mendapat kemenangan . Kami berpuasa kerana bersyukur kepada Allah di atas rahmatNya itu." Mendengar jawapan Yahudi tersebut, Rasulullah s.a.w bersabda : "Kami yang lebih patut menghargai Nabi Musa daripada kamu," Berdasarkan riwayat ini para ulama' berpendapat, bahawa Rasulullah s.a.w mengakui perbuatan Yahudi tersebut yang mengingati peristiwa Nabi Musa a.s. Malah Rasulullah berkata bagindalah sepatutnya lebih mengingati peristiwa tersebut. Oleh kerana itu, para ulama' berpendapat tidak salah kita mengingati sejarah dan hari keputeraan Baginda Rasulullah s.a.w berdasarkah qias kepada riwayat tentang mengingati Nabi Musa a.s. Demikian menurut ijma' jumhur ulama'.
Tujuan utama di adakan Maulidur Rasul itu ialah untuk meniupkan semangat jihad di kalangan umat untuk menegakkan agama Allah di samping untuk kita mencontohi peribadi, akhlak dan perjuangan baginda serta mendapat barakah daripada bacaan Maulid.

No comments: